Fasolka szparagowa po grecku w pomidorach (fasolakia)
Fasolka szparagowa po grecku (w pomidorach) to jedno z popularnych dań kuchni greckiej. Jest to smaczna i zdrowa potrawa przygotowana z fasolek szparagowych gotowanych w pysznym sosie pomidorowym. Fasolka szparagowa po grecku to bardziej kompleksowe danie niż samo gotowanie fasolek w wodzie, co nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę.
Czas przygotowania 45 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Grecka
Porcje 2 porcje
Kalorie 225 kcal
- 500 g fasolki szparagowej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 duże pomidory malinowe
- 2 ząbki czosnku
- pół średniej cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta cynamonu do smaku
- sól i pieprz do smaku
Fasolkę szparagową należy opłukać pod bieżącą wodą, obciąć końcówki i lekko podgotować (około 10 minut).
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę lub starty na małym oczku tarki) i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smażmy kilka minut aż się ładnie zarumieni.
Następnie do czosnku i cebuli dodajemy lekko podgotowaną fasolkę szparagową.
W osobnym naczyniu (może też być bezpośrednio nad patelnią ale łatwiej nam będzie osobno) ścieramy na grubym oczku tarki dwa pomidory.
Do patelni z czosnkiem, cebulą i fasolką szparagową dodajemy starte pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dodajemy też szczyptę cynamonu. Całość co jakiś czas mieszamy i dusimy około 15 minut pod przykryciem.
Po 15 minutach zdejmujemy przykrycie i trzymamy nadal na ogniu aż do momentu odparowania wody - sos ma zrobić się gęsty.
225 kcal na porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowy obiad, Fasolakia, Fasolka szparagowa na obiad, Fasolka szparagowa po grecku, Szparagówka