Grochówka z młodego grochu z kiełbasą.
Grochówka z kiełbasą to smaczne, pożywne danie, które ma głęboko zakorzenione miejsce w polskiej kuchni i kulturze kulinarnej. Jej wyjątkowy smak i sycący charakter sprawia, że danie to jest często przygotowywane na obiad lub na różne festyny i imprezy.
Czas przygotowania 1 godzina godz.
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 515 kcal
- 4 średnie ziemniaki
- 2-3 średnie marchewki
- 1,5 kg grochu
- 2,5 l bulionu
- 500 g kiełbasy
Przyprawy:
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Do gotowego bulionu dodajemy groch i gotujemy około 20 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę.
Na patelni podsmażamy kiełbasę, również pokrojoną w kostkę.
Po 20 minutach gotowania grochu dodajemy pokrojone składniki czyli ziemniaki, marchewkę i kiełbasę. Całość gotujemy kolejne 15-20 minut.
Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml wody i znowu intensywnie mieszamy po czym dodajemy do zupy.
Śmietanę mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do całości.
Na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
515 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania z grochu, Grochówka na festym, Grochówka na obiad, Klasyczna grochówka, Zdrowa zupa, Zupa na obiad