Cofnij
Świetny przepis na grochówkę.

Grochówka z młodego grochu z kiełbasą.

Grochówka z kiełbasą to smaczne, pożywne danie, które ma głęboko zakorzenione miejsce w polskiej kuchni i kulturze kulinarnej. Jej wyjątkowy smak i sycący charakter sprawia, że danie to jest często przygotowywane na obiad lub na różne festyny i imprezy.
Czas przygotowania 1 godzina
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 8 porcji
Kalorie 515 kcal

Składniki
  

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2-3 średnie marchewki
  • 1,5 kg grochu
  • 2,5 l bulionu
  • 500 g kiełbasy

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania
 

  • Do gotowego bulionu dodajemy groch i gotujemy około 20 minut.
  • W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę.
  • Na patelni podsmażamy kiełbasę, również pokrojoną w kostkę.
  • Po 20 minutach gotowania grochu dodajemy pokrojone składniki czyli ziemniaki, marchewkę i kiełbasę. Całość gotujemy kolejne 15-20 minut.
  • Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml wody i znowu intensywnie mieszamy po czym dodajemy do zupy.
  • Śmietanę mieszamy ze 100 ml wody i dodajemy do całości.
  • Na koniec dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Dodatkowe informacje

515 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania z grochu, Grochówka na festym, Grochówka na obiad, Klasyczna grochówka, Zdrowa zupa, Zupa na obiad