Cofnij
Gulasz po węgiersku to znane i aromatyczne danie

Gulasz po węgiersku

Gulasz węgierski, znany również jako gulasz po węgiersku, to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Jest to gęsty, duszony gulasz przygotowywany z kawałków wieprzowiny (czasami również wołowiny) w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem papryki i innych przypraw.
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina 30 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Węgierska
Porcje 8 porcji
Kalorie 305 kcal

Składniki
  

Składniki na gulasz po węgiersku:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 1 szt. pomidor
  • 1 szt. czerwona papryka
  • 1 szt. żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 500 ml wody (lub bulionu)
  • 10-15 g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 120 ml śmietany 18%

Przyprawy :

  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka wegety
  • kilka szt. ziela angielskiego
  • kilka szt. liści laurowych
  • do smaku sól i pieprz

Do posypania podczas podawania:

  • kilka sztuk świeżej pietruszki

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie gulaszu po węgiersku:

  • Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy przyprawami (papryka słodka, papryka ostra i wegeta) i podsmażamy na patelni z olejem (około 5-10 min.)
  • Na drugiej patelni na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulę i pokrojone pieczarki (małe pieczarki kroimy na pół, większe w ćwiartkę lub na więcej części).
  • Do podsmażonego mięsa dodajemy podsmażoną cebulkę i pieczarki a także pokrojone w kostkę (lub paski) obie papryki (żółtą i czerwoną). Całość mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę.
  • Po kilku minutach wspólnego smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego na małe kawałki pomidora i starty na drobnej tarce czosnek.
  • Do całości dolewamy wodę lub bulion i dusimy około 1h 30min. Jeżeli całość nie będzie nam się mieścić na patelni możemy wszystko przenieść do większego garnka.
  • Gdy mięso będzie już miękkie mieszamy w kubku śmietanę z mąką i dodajemy do całości dobrze mieszając. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy jeszcze około 10 min.
  • Podczas podawania możemy udekorować danie świeżą pietruszką.

Dodatkowe informacje

305 kcal w 1 porcji.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Bulion warzywny, Domowy gulasz, Domowy obiad, Gulasz węgierski, Tradycyjne danie