Cofnij
Pyszne jagodzianki z serem białym

Jagodzianki z białym serem.

Jagodzianki z białym serem smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno. Możesz je podać z dodatkiem lukru, posypki cukrowej lub po prostu polane ulubionym dżemem. Ich świeży, owocowy smak zachwyci wszystkich miłośników słodkości i tradycyjnych smaków kuchni polskiej. Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 20 minuty
Czas całkowity 1 godzina 20 minuty
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 20 sztuk
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej (800 g)
  • 60 g drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 4 żółtka jajek
  • 1 szt. cukier wanilinowy
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (375 ml)

Składniki na farsz:

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 2 żółtka jajek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 szt. cukru wanilinowego
  • 400 g jagód

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy 3 łyżki cukru i całość dokładnie mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i całość ponownie mieszamy po czym odstawiamy na bok do delikatnego napuszenia.
  • W tym czasie w drugiej miseczce oddzielamy 4 żółtka jajek i dodajemy resztę cukru. Całość ze sobą mieszamy (najlepiej trzepaczką).
  • Gdy drożdże już się delikatnie napuszą dodajemy do nich żółtka jajek z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
  • Na sam koniec przesiewamy do całości resztę mąki i dodajemy 2 łyżki oliwy.
  • Całość dokładnie mieszamy aż do wyrobienia się ciasta.
  • Gdy ciasto będzie już wyrobione, formujemy go w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na bok w celu wyrośnięcia (około 1h).

Przygotowanie farszu:

  • Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy resztę składników oprócz jagód (czyli 2 żółtka jajek, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę oliwy, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy) i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy by farsz miał bardziej kremową konsystencję możemy użyć blendera.

Przygotowanie jagodzianek:

  • Gdy ciasto już wyrośnie urywamy je po kawałku, delikatnie rozwałkowujemy i nadziewamy łyżeczką masy twarogowej i łyżeczką jagód. Z podanych składników powinno wyjść około 20 jagodzianek.
  • Tak przygotowane jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne aby zachować odstępy od siebie ponieważ ciasto urośnie. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.

Dodatkowe informacje

250 kcal na porcje.
 
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Ciasto do kawy, Domowe ciasto, Jagodzianki