Jagodzianki z białym serem.
Jagodzianki z białym serem smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, ale równie dobrze sprawdzą się na zimno. Możesz je podać z dodatkiem lukru, posypki cukrowej lub po prostu polane ulubionym dżemem. Ich świeży, owocowy smak zachwyci wszystkich miłośników słodkości i tradycyjnych smaków kuchni polskiej. Smacznego!
Czas przygotowania 1 godzina godz.
Czas gotowania 20 minuty min.
Czas całkowity 1 godzina godz. 20 minuty min.
Rodzaj Pieczywo
Kuchnia Polska
Porcje 20 sztuk
Kalorie 250 kcal
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej (800 g)
- 60 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 4 żółtka jajek
- 1 szt. cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (375 ml)
Składniki na farsz:
- 400 g półtłustego twarogu
- 2 żółtka jajek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki cukru
- 1 szt. cukru wanilinowego
- 400 g jagód
Przygotowanie ciasta:
Do miski wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy 3 łyżki cukru i całość dokładnie mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i całość ponownie mieszamy po czym odstawiamy na bok do delikatnego napuszenia.
W tym czasie w drugiej miseczce oddzielamy 4 żółtka jajek i dodajemy resztę cukru. Całość ze sobą mieszamy (najlepiej trzepaczką).
Gdy drożdże już się delikatnie napuszą dodajemy do nich żółtka jajek z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
Na sam koniec przesiewamy do całości resztę mąki i dodajemy 2 łyżki oliwy.
Całość dokładnie mieszamy aż do wyrobienia się ciasta.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, formujemy go w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na bok w celu wyrośnięcia (około 1h).
Przygotowanie farszu:
Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy resztę składników oprócz jagód (czyli 2 żółtka jajek, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę oliwy, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy) i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy by farsz miał bardziej kremową konsystencję możemy użyć blendera.
Przygotowanie jagodzianek:
Gdy ciasto już wyrośnie urywamy je po kawałku, delikatnie rozwałkowujemy i nadziewamy łyżeczką masy twarogowej i łyżeczką jagód. Z podanych składników powinno wyjść około 20 jagodzianek.
Tak przygotowane jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne aby zachować odstępy od siebie ponieważ ciasto urośnie. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.
250 kcal na porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Ciasto do kawy, Domowe ciasto, Jagodzianki