Jagodzianki z białym serem to pyszne, tradycyjne polskie wypieki, które stanowią doskonałą propozycję na słodki poczęstunek czy poranne śniadanie. Te wilgotne, drożdżowe bułeczki są nadziewane świeżymi jagodami oraz delikatnym białym serem, co nadaje im niepowtarzalny smak i konsystencję.

Jagodzianki z białym serem.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej (800 g)
- 60 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 4 żółtka jajek
- 1 szt. cukier wanilinowy
- 1,5 szklanki ciepłego mleka (375 ml)
Składniki na farsz:
- 400 g półtłustego twarogu
- 2 żółtka jajek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 4 łyżki cukru
- 1 szt. cukru wanilinowego
- 400 g jagód
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta:
- Do miski wrzucamy rozdrobnione drożdże i zalewamy je ciepłym mlekiem. Dodajemy 3 łyżki cukru i całość dokładnie mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki i całość ponownie mieszamy po czym odstawiamy na bok do delikatnego napuszenia.
- W tym czasie w drugiej miseczce oddzielamy 4 żółtka jajek i dodajemy resztę cukru. Całość ze sobą mieszamy (najlepiej trzepaczką).
- Gdy drożdże już się delikatnie napuszą dodajemy do nich żółtka jajek z cukrem i cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą.
- Na sam koniec przesiewamy do całości resztę mąki i dodajemy 2 łyżki oliwy.
- Całość dokładnie mieszamy aż do wyrobienia się ciasta.
- Gdy ciasto będzie już wyrobione, formujemy go w kulkę, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na bok w celu wyrośnięcia (około 1h).
Przygotowanie farszu:
- Do miski wrzucamy ser i rozgniatamy go widelcem. Następnie dodajemy resztę składników oprócz jagód (czyli 2 żółtka jajek, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę oliwy, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy) i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli chcemy by farsz miał bardziej kremową konsystencję możemy użyć blendera.
Przygotowanie jagodzianek:
- Gdy ciasto już wyrośnie urywamy je po kawałku, delikatnie rozwałkowujemy i nadziewamy łyżeczką masy twarogowej i łyżeczką jagód. Z podanych składników powinno wyjść około 20 jagodzianek.
- Tak przygotowane jagodzianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne aby zachować odstępy od siebie ponieważ ciasto urośnie. Odkładamy na kolejne 20-30 minut do napuszenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zarumienienia.
Dodatkowe informacje
Kiedy najlepiej serwować jagodzianki z serem białym?
Jagodzianki z serem białym to smakowita i kusząca przekąska, którą można podać o różnych porach dnia, w zależności od preferencji i okazji. Oto kilka sugestii, kiedy serwować te pyszne bułeczki:
Jagodzianki z serem białym mogą stanowić smaczne śniadanie, szczególnie jeśli poszukujesz czegoś słodkiego i sycącego na początek dnia. Podawaj je z ciepłą herbatą lub kawą oraz ulubionymi owocami, aby uzupełnić posiłek.
Jagodzianki świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas popołudniowej kawy lub herbaty. To idealny czas, aby podać je rodzinie czy przyjaciołom na chwilę relaksu i słodkiej rozmowy.
Na imprezach, uroczystościach rodzinnych czy przyjacielskich spotkaniach, jagodzianki z białym serem będą cieszyć się uznaniem gości. Możesz podać je na stół w formie bufetu, udekorowane świeżymi owocami czy delikatnie posypane cukrem pudrem.
Jeśli masz dzieci, jagodzianki mogą być wyjątkowym przysmakiem podczas popołudniowego podwieczorku. Dzieci z pewnością pokochają ich owocowy smak i miękkie wnętrze.
Jagodzianki z serem białym są świetnym pomysłem jako przekąska na wynos do szkoły, pracy czy na piknik. Dzięki temu można cieszyć się nimi w dowolnym miejscu i czasie.
Owoce jagodowe, które są używane do nadzienia jagodzianek, są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie i mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniem komórek.