Cofnij
muffiny z dodatkiem jagód

Klasyczne muffinki

Przepis na najprostsze muffinki, który możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Porcje 16
Kalorie 110 kcal

Sprzęt

  • 16-18 szt. papilotek
  • forma do pieczenia muffinek

Składniki
  

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 szt. jajek
  • 200 ml mleka 1,5%
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 5 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania
 

  • Wymieszaj ze sobą suche składniki (cukier, proszek do pieczenia) w jednej misce oraz mokre składniki (mleko, jajka, olej) w drugiej misce. Możesz już rozgrzewać piekarnik.
    .Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.Przelej masę do foremek na muffinki.Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  • Połącz ze sobą składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj.
  • Możesz dodać teraz do ciasta swoje ulubione składniki (owoce, czekoladę, płatki itp)
  • Przełóż gotowe ciasto do papilotek, które umieścić należy w foremce.
  • Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni oraz piecz przez około 30 minut. Kontroluj na bieżąco patyczkiem stan ciasta (jeżeli patyczek po wbiciu jest suchy, oznacza to że muffinki są gotowe).

Dodatkowe informacje

Cała partia muffinek zawiera łącznie ok 1900 kcal. Wartość tę należy podzielić na porcje, które ostatecznie spożywamy. Podana wartość kaloryczna jest szacunkowa i może się różnić w zależności od konkretnych marek i rodzajów składników. 
Słowo kluczowe Klasyczne muffinki, Muffinki bez dodatków, Muffinki na słoko, Muffinki z dodatkami