Poniższy przepis idealnie sprawdzi się dla każdego miłośnika słodkości. Przygotowanie muffinek z poniższego przepisu nie zajmie Ci więcej niż 25 minut. Przepis możesz dowolnie zmodyfikować, dodając do ciasta ulubione składniki, takie jak owoce czy czekolada. Eksperymentuj z dodatkami i dowolnie modyfikuj poniższy przepis aby upiec muffinki, które idealnie wpasują się w twój gust.

Klasyczne muffinki
Sprzęt
- 16-18 szt. papilotek
- forma do pieczenia muffinek
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 2 szt. jajek
- 200 ml mleka 1,5%
- 100 g cukru
- 100 ml oleju roślinnego
- 5 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Wymieszaj ze sobą suche składniki (cukier, proszek do pieczenia) w jednej misce oraz mokre składniki (mleko, jajka, olej) w drugiej misce. Możesz już rozgrzewać piekarnik..Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.Przelej masę do foremek na muffinki.Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Połącz ze sobą składniki z obu misek i dokładnie wymieszaj.
- Możesz dodać teraz do ciasta swoje ulubione składniki (owoce, czekoladę, płatki itp)
- Przełóż gotowe ciasto do papilotek, które umieścić należy w foremce.
- Wsadź do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni oraz piecz przez około 30 minut. Kontroluj na bieżąco patyczkiem stan ciasta (jeżeli patyczek po wbiciu jest suchy, oznacza to że muffinki są gotowe).
Dodatkowe informacje
Jakie dodatki można wykorzystać przy tych muffinkach?
Muffinki to pyszne i wszechstronne wypieki, które można przygotować z różnymi składnikami i dodatkami, zależnie od preferencji smakowych. Dzięki temu, że powyższy przepis oparty jest na najprostszych składnikach, możemy przed upieczeniem dodać do masy to co lubimy najbardziej.
Oto kilka popularnych składników i dodatków, które można użyć do zrobienia muffinek:
Owoce: Świeże lub mrożone owoce, takie jak jagody, maliny, truskawki, borówki, jabłka czy banany, dodają smaku i wilgoci muffinkom.
Orzechy: Posiekane orzechy, takie jak orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzechy nerkowca czy migdały, dodają chrupkości i wyrazistego smaku.
Czekolada: Kawałki czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej) to popularny dodatek do muffinek. Mogą być dodane w całości lub posiekane.
Karmel: Dodanie karmelu do ciasta muffinkowego lub w formie polewy nadaje im słodką, karmelową nutę.
Bakalie: Suszone owoce takie jak rodzynki, żurawina, daktyle czy morele również mogą być świetnym dodatkiem.
Płatki owsiane: Dodanie płatków owsianych do ciasta muffinkowego nadaje muffinkom wytrawny smak i dodatkową teksturę.
Musli: Dodanie musli do ciasta muffinkowego to dobry sposób na zwiększenie zawartości błonnika i dodanie dodatkowej chrupkości.
- Przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir, mogą dodać muffinkom ciekawego smaku i zapachu.
Zdrowsza wersja mufinek
Jeśli preferujesz bardziej zdrową wersję muffinek, można zastąpić tradycyjny cukier naturalnymi słodzikami, takimi jak syrop klonowy, syrop z agawy czy stewia. Zamiast tradycyjnej białej mąki pszennej, użyj mąki pełnoziarnistej lub innych mąk o wyższej zawartości błonnika, takich jak mąka owsiana, mąka migdałowa czy mąka kokosowa.
Zamiast masła lub oleju roślinnego, możesz użyć zdrowszych tłuszczów, takich jak awokado, olej kokosowy, olej lniany lub puree z bananów. W przypadku puree z bananów pamiętaj, że może ono dodawać słodyczy, więc może być konieczne zmniejszenie ilości dodanego słodzika.
Dodanie płatków owsianych do ciasta muffinkowego zwiększy zawartość błonnika i nada muffinkom wytrawny smak. Możesz również użyć mąki owsianej jako zamiennika części mąki pszenniej. Dodaj do ciasta posiekane orzechy, takie jak orzechy włoskie, orzechy laskowe czy migdały, oraz nasiona, takie jak siemię lniane, nasiona chia czy pestki dyni. Dostarczą one wartości odżywcze i chrupkość muffinkom.
Pamiętaj, że zmiana składników może wpłynąć na konsystencję i smak muffinek, więc konieczne może być dostosowanie proporcji lub eksperymentowanie z różnymi przepisami, aby uzyskać oczekiwany efekt.
Jeden komentarz
Przepyszne i sprawdzone!
klasyczna-muffinka