Cofnij
Kotlety mielone po kaszubsku to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych.

Kotlety mielone po kaszubsku.

Jeżeli chcesz skosztować regionalnych dań kaszubskich to idealne na początek będą kotlety mielone po kaszubsku. Są połączeniem tradycyjnych kotletów mielonych ze świeżymi filetami rybnymi.
Czas przygotowania 35 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Polska
Porcje 4 porcje
Kalorie 503 kcal

Składniki
  

  • 300 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
  • 300 g filetów rybnych (np. dorsz)
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 szt. jajka
  • 1 mała bułka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • 100 g boczku

Sposób przygotowania
 

  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i boczek. Odkładamy do ostygnięcia.
  • Bułkę moczymy w mleku, gdy zmięknie odciskamy ją z mleka i wkładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, pokrojone w drobniutką kostkę (lub zmielone) filety rybne i ostygniętą podsmażoną cebulkę z boczkiem. Całość ze sobą mieszamy.
  • Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego i doprawiamy solą i pieprzem. Całość ponownie dokładnie mieszamy aby poszczególne składniki równomiernie się rozłożyły.
  • Z powstałej mieszanki formujemy okrągłe kotlety które później smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Smacznego!

Dodatkowe informacje

503 kcal na 1 porcję.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dania kaszubskie, Kotlety mielone, Kotlety z rybą, Regionalne dania, Regionalne kotlety mielone, Ryba na obiad