Lazania
Lazania (lub lasagne), czyli danie pochodzące z tradycyjnej, włoskiej kuchni bazującej na makaronie
Czas całkowity 1 godzina godz. 30 minuty min.
Rodzaj Makarony, Mięso
Kuchnia Włoska
- 500 g wieprzowego mięsa mielonego
- 500 g pomidory krojone z puszki
- 50 g koncentrat pomidorowy
- 2 szt. cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 200 g makaronu lasagne (ilość tego makaronu zależna jest od rozmaru naczynia żaroodpornego oraz liczby warstw jaką chcesz przygotować)
- 300 g sera żółtego
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- 30 g oliwa z oliwek
- 200 g mleka 1,5%
- 40 g mąki pszennej
- 80 g masła
Lasagne
Wlej na patelnię oliwę i usmaż na niej cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Następnie dodaj i rozdrobnij mięso. Gdy będzie ono podsmażone, dodaj pomidory z puszki i koncentrat. Wszystko dopraw przyprawami (sól, pieprz, bazylia, oregano) według własnego uznania. Duś całość na patelni do momentu zagotowania sosu.
W osolonej wodzie lekko podgotuj makaron. Około 2-3 minut. Następnie odcedź.
Naczynie żaroodporne posmaruj olejem lub oliwą. Ułóż pierwszą warstwę makaronu (poukładaj płaty tak aby zakryć nimi dno naczynia żaroodpornego). Następnie przykryj tę warstwę makaronu przygotowanym sosem z mięsem. Później zrób kolejną identyczną warstwę. I jeszcze jedną jednak na tą ostatnią nie układaj makaronu. Zamiast tego, na samym wierzchu posyp starty ser.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 20 - 30 minut. Nastepnie wyłącz piekarnik i potrzymaj w nim jeszcze całość przez kolejne 20 minut
Razem kaloryczność dla całego przepisu: około 3949 - 4169 kcal
Należy pamiętać, że wartości kaloryczne mogą się różnić w zależności od marek i typów używanych składników. Wartości mogą również ulec zmianie, jeśli zmienia się ilość lub rodzaj składników użytych w przepisie. Aby uzyskać dokładniejszą wartość kaloryczną, warto skorzystać z etykiet produktów lub zaawansowanych narzędzi do obliczania kalorii.
Słowo kluczowe Dania z makaronu, Dania z serem, Lasagne, Lazania, Sos beszamel, Włoskie dania