Majonez domowy
Majonez jest popularnym składnikiem kulinarnym, który dodaje kremowej konsystencji i bogatego smaku do wielu potraw.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Francuska
Porcje 1 porcja
Kalorie 3000 kcal
- 350 ml oleju roślinnego
- 1 szt. jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie majonezu rozpoczynamy od wyrównania temperatury wszystkich składników dlatego jeżeli trzymamy któryś z nich w lodówce to wyjmujemy go na jakiś czas aby osiągnął temperaturę pozostałych.
Do małej miseczki wbijamy jajko a następnie dodajemy łyżkę octu (lub soku cytrynowego) i łyżeczkę musztardy. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Składniki miksujemy na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Stopniowo małymi porcjami dodajemy olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta i jasna (im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez). Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przekładamy gotowy majonez do miseczki lub słoiczka.
Warto pamiętać że domowy majonez w przeciwieństwie do sklepowych nie zawiera konserwantów i szybko się zepsuje należy więc go spożyć jak najszybciej.
3000 kcal w całej porcji przygotowanego majonezu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Majonez, Przepis na majonez, Sosy do burgerów, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do sałatek, Sosy do zapiekanek