Cofnij
Majonez domowy to super baza do sosów.

Majonez domowy

Majonez jest popularnym składnikiem kulinarnym, który dodaje kremowej konsystencji i bogatego smaku do wielu potraw.
Czas przygotowania 10 minuty
Rodzaj Sosy
Kuchnia Francuska
Porcje 1 porcja
Kalorie 3000 kcal

Sprzęt

  • 1 blender ręczny

Składniki
  

  • 350 ml oleju roślinnego
  • 1 szt. jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Przygotowanie majonezu rozpoczynamy od wyrównania temperatury wszystkich składników dlatego jeżeli trzymamy któryś z nich w lodówce to wyjmujemy go na jakiś czas aby osiągnął temperaturę pozostałych.
  • Do małej miseczki wbijamy jajko a następnie dodajemy łyżkę octu (lub soku cytrynowego) i łyżeczkę musztardy. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
  • Składniki miksujemy na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Stopniowo małymi porcjami dodajemy olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta i jasna (im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez). Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przekładamy gotowy majonez do miseczki lub słoiczka.
  • Warto pamiętać że domowy majonez w przeciwieństwie do sklepowych nie zawiera konserwantów i szybko się zepsuje należy więc go spożyć jak najszybciej.

Dodatkowe informacje

3000 kcal w całej porcji przygotowanego majonezu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Majonez, Przepis na majonez, Sosy do burgerów, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do sałatek, Sosy do zapiekanek