Majonez to popularny sos, który jest szeroko stosowany w kuchni na całym świecie. Majonez jest popularnym składnikiem wielu potraw, takich jak sałatki, kanapki, burgery czy marynaty do mięsa. Może być również używany jako baza do różnych sosów i dressingów. Tradycyjny majonez składa się z jajek, oleju roślinnego, octu lub soku z cytryny, musztardy, soli i czasami cukru. Składniki są emulgowane, co oznacza, że olej i woda łączą się w jednolitą masę.

Majonez domowy
Sprzęt
- 1 blender ręczny
Składniki
- 350 ml oleju roślinnego
- 1 szt. jajka
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie majonezu rozpoczynamy od wyrównania temperatury wszystkich składników dlatego jeżeli trzymamy któryś z nich w lodówce to wyjmujemy go na jakiś czas aby osiągnął temperaturę pozostałych.
- Do małej miseczki wbijamy jajko a następnie dodajemy łyżkę octu (lub soku cytrynowego) i łyżeczkę musztardy. Całość doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
- Składniki miksujemy na bardzo niskich obrotach, powoli je zwiększając. Stopniowo małymi porcjami dodajemy olej, cały czas cierpliwie ubijając aż masa stanie się gęsta i jasna (im więcej dodasz oleju, tym gęstszy wyjdzie majonez). Gdy masa uzyska pożądaną gęstość i konsystencję, przekładamy gotowy majonez do miseczki lub słoiczka.
- Warto pamiętać że domowy majonez w przeciwieństwie do sklepowych nie zawiera konserwantów i szybko się zepsuje należy więc go spożyć jak najszybciej.
Dodatkowe informacje
Krótka historia majonezu:
Majonez prawdopodobnie został wynaleziony w XVIII wieku we Francji przez kucharza o nazwisku François Louisins de Conti. Pierwsze przepisy na majonez pochodzą z tego okresu. Nazwa pochodzi prawdopodobnie od miasta Mahon na Minorce, gdzie miała miejsce jedna z bitew, w której francuscy żołnierze otrzymywali sos podobny do majonezu.
Inna wersja przepisu na majonez:
Drugą wersję przygotujemy przy pomocy blendera typu żyrafa.
Do wysokiego naczynia (najlepsze będzie wysokie i wąskie naczynie) wbijamy jajko i dodajemy pozostałe składniki czyli musztardę, ocet winny lub sok z cytryny, przyprawy (sól i pieprz) i na sam koniec wlewamy cały przygotowany olej. Wkładamy blender i trzymając noże przy samym dnie naczynia włączamy silnik. Całość powoli miksujemy od dołu delikatnie podnosząc blender do góry – dzięki temu następuje stopniowe pobieranie oleju który zacznie powoli gęstnieć. Po kilku minutach nasz majonez powinien być już gotowy.
W zależności od preferencji i indywidualnych upodobań zamiast całego jajka możesz spróbować zrobić majonez z dwóch żółtek. Ta forma też jest często wykorzystywana podczas tworzenia domowego majonezu.
Oprócz innego sposobu przygotowania majonezu i tradycyjnej jego wersji istnieje również wiele innych modyfikacji smakowych: light, ziołowy, czosnkowy, pikantny itp. Niektóre wersje mogą mieć zmieniony skład, aby dostosować się do różnych preferencji dietetycznych.
Spróbuj też przepisów na inne domowe sosy:
Sos pomidorowy
Sos czosnkowy
Przecier pomidorowy
Sos żurawinowy
Sos tatarski
Tzatziki sos grecki
Sos śmietankowo-ziołowy