Rodzaj Ciasta i desery, Dania główne, Naleśniki, Przekąski, Śniadanie
Porcje 10
Kalorie 300kcal
Składniki
160gmąki
250mlmleka
120mlwody gazowanej
1szt.jajko
30groztopionego masła
200gserek mascarpone
250gtruskawek
5gcukier wanilinowy
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki
Połącz ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej. Dodaj jedno jajko, dwie łyżki stopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego oraz szklankę mąki. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, płynną masę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste, dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odstaw ciasto na 15 minut.
Rozgrzej patelnię (najlepiej używać specjalnej, cienkiej patelni do naleśników) i rozprowadź po jej wierzchu odrobinę masła.
Nalej cienką warstwę ciasta i smaż z obu stron.
Nadzienie
Zmieszaj serek mascarpone z cukrem wanilinowym. Jedną łyżkę włóż w upieczony naleśnik. Do tego dodaj pokrojone truskawki i całość i zawiń. Możesz naleśniki zwijać w rulon lub w trójkąt.
Dodatkowe informacje
Wartości makro dla jednego naleśnika:
Białko: 11 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 11 g
Słowo kluczowe Dania z truskawkami, Fit jedzenie, Naleśniki na śniadanie, Słodkie przekąski, Zdrowe jedzenie, Zdrowe śniadanie