Cofnij
Przepis na naleśniki z truskawkami

Naleśniki z serkiem mascarpone i owocami

Sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj Ciasta i desery, Dania główne, Naleśniki, Przekąski, Śniadanie
Porcje 10
Kalorie 300 kcal

Składniki
  

  • 160 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej
  • 1 szt. jajko
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g serek mascarpone
  • 250 g truskawek
  • 5 g cukier wanilinowy

Sposób przygotowania
 

  • Ciasto na naleśniki

Połącz ze sobą szklankę mleka i pół szklanki wody gazowanej. Dodaj jedno jajko, dwie łyżki stopionego masła, łyżeczkę cukru wanilinowego oraz szklankę mąki. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą, płynną masę. Jeśli ciasto na naleśniki będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę więcej mąki. Jeśli zaś będzie zbyt gęste, dolej nieco mleka. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, odstaw ciasto na 15 minut.

  • Rozgrzej patelnię (najlepiej używać specjalnej, cienkiej patelni do naleśników) i rozprowadź po jej wierzchu odrobinę masła.
  • Nalej cienką warstwę ciasta i smaż z obu stron.

Nadzienie

  • Zmieszaj serek mascarpone z cukrem wanilinowym. Jedną łyżkę włóż w upieczony naleśnik. Do tego dodaj pokrojone truskawki i całość i zawiń. Możesz naleśniki zwijać w rulon lub w trójkąt.

Dodatkowe informacje

Wartości makro dla jednego naleśnika:
Białko: 11 g
Węglowodany: 40 g
Tłuszcze: 11 g
Słowo kluczowe Dania z truskawkami, Fit jedzenie, Naleśniki na śniadanie, Słodkie przekąski, Zdrowe jedzenie, Zdrowe śniadanie