Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku
Pieczone podudzia z kurczaka to smaczna i popularna potrawa, którą można przyrządzić w prosty sposób w piekarniku. Dzięki pieczeniu, mięso zachowuje swoją soczystość i aromat, a skórka staje się chrupiąca i złocista.
Czas przygotowania 15 minuty min.
Czas gotowania 1 godzina godz. 20 minuty min.
Czas całkowity 1 godzina godz. 35 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 5 porcji
Kalorie 620 kcal
- 15 szt. podudzi z kurczaka
Przyprawy na marynatę:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie marynaty:
Do miseczki dajemy łyżkę miodu i łyżkę oliwy. Następnie podgrzewamy wodę (może być w czajniku) i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody - całość mieszamy aż miód się ładnie rozpuści.
Następnie dodajemy pozostałe przyprawy czyli musztardę, wegetę, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka i szczyptę tymianku. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
W przygotowanej marynacie maczamy każde podudzie i dokładnie je smarujemy.
Zamarynowane podudzia odkładamy do lodówki na kilka godzin tak aby marynata dobrze przeszła do mięsa.
Pieczenie podudzi:
Gdy podudzia będą już dobrze zamarynowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i układamy jedno obok drugiego (jak na zdjęciu w galerii poniżej). Naczynie przykrywamy - przykrywką lub folią do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z ustawieniem góra i dół i gdy już się nagrzeje wkładamy do niego przygotowane podudzia.
Pieczemy około 1h po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 20 minut bez przykrycia tak by skórka się przypiekła i była chrupiąca. Smacznego!
620 kcal na porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Domowy obiad, Kurczak, Kurczak na obiad, Pieczone podudzia, Pieczony kurczak, Podudzia z kurczaka