Upieczenie podudzi z kurczaka w piekarniku jest to prosty i smaczny sposób na przyrządzenie mięsa z kurczaka, które zachowuje wilgotność i nadaje skórce złocisty kolor oraz chrupkość.
Przygotowanie podudzi z kurczaka pieczonych w piekarniku jest dość łatwe. Bardzo ważnym elementem tego przepisu jest odpowiednia długość marynowania mięsa. Przed rozpoczęciem pieczenia, należy pozostawić zamarynowane mięso na kilka godzin w lodówce, aby przyprawy się przegryzły i nadały mięsu smak.
Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku można podać z różnorodnymi dodatkami, takimi jak sałatki, ziemniaki, ryż, grillowane warzywa czy pieczywo. To świetna okazja do wykorzystania sezonowych produktów i stworzenia smacznych, zróżnicowanych posiłków.

Podudzia z kurczaka pieczone w piekarniku
Składniki
- 15 szt. podudzi z kurczaka
Przyprawy na marynatę:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka wegety
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Przygotowanie marynaty:
- Do miseczki dajemy łyżkę miodu i łyżkę oliwy. Następnie podgrzewamy wodę (może być w czajniku) i dodajemy 3 łyżki ciepłej wody - całość mieszamy aż miód się ładnie rozpuści.
- Następnie dodajemy pozostałe przyprawy czyli musztardę, wegetę, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka i szczyptę tymianku. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- W przygotowanej marynacie maczamy każde podudzie i dokładnie je smarujemy.
- Zamarynowane podudzia odkładamy do lodówki na kilka godzin tak aby marynata dobrze przeszła do mięsa.
Pieczenie podudzi:
- Gdy podudzia będą już dobrze zamarynowane, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i układamy jedno obok drugiego (jak na zdjęciu w galerii poniżej). Naczynie przykrywamy - przykrywką lub folią do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z ustawieniem góra i dół i gdy już się nagrzeje wkładamy do niego przygotowane podudzia.
- Pieczemy około 1h po czym zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 20 minut bez przykrycia tak by skórka się przypiekła i była chrupiąca. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Podsumowanie:
Pieczone podudzia z kurczaka są świetnym wyborem dla tych, którzy szukają smacznego i zdrowego posiłku. Ograniczona ilość spożywanego tłuszczu sprawia, że są lżejsze niż smażone potrawy, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Dodatkowo, kurczak jako bogate źródło białka oraz składników odżywczych, takich jak witaminy B6 i B12, jest doskonałym elementem różnorodnych posiłków, które dostarczają nam niezbędnych składników do zachowania odpowiedniej kondycji fizycznej i dobrej diety. Niezależnie od dodatków, z jakimi podajemy te podudzia, mogą one być zarówno pysznym daniem na rodzinny obiad, jak i smacznym przysmakiem na przyjęciach czy grillach.
Pieczone podudzia z kurczaka są pyszną i zdrową alternatywą dla smażonego mięsa, ponieważ mają ograniczoną ilość spożywanego tłuszczu. Kurczak jest również bogatym źródłem białka i składników odżywczych, co sprawia, że jest popularnym wyborem na różnorodne posiłki.
Spróbuj też przepisów na inne pieczone przysmaki: