Cofnij
Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym.

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym.

Ryba z piekarnika w sosie pomidorowym świetnie sprawdzi się na obiad. Jako dodatek do ryby z piekarnika idealnie sprawdzą się pieczone ziemniaczki.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 264 kcal

Składniki
  

  • 1 kg fileta z ryby (np. dorsz, miruna, panga itp.)
  • 1 szczypta przyprawy tymianek
  • 1 szczypta przyprawy oregano
  • 1 płaska łyżeczka bułki tartej
  • 80 g śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 35 g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania
 

  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy odciśnięte z wody filety rybne i je delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  • W osobnej miseczce przygotowujemy sos pomidorowy. Do śmietany dodajemy koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, tymianek, oregano i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy ze sobą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać troszkę mleka do rozrzedzenia.
  • Przygotowanym sosem smarujemy ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę (jak na zdjęciu poniżej).
  • Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w opcji termoobieg. Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy do niego rybę i pieczemy około 25 minut. Smacznego!

Dodatkowe informacje

264 kcal na 1 porcję upieczonej ryby.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dietetyczna ryba, Pieczona ryba, Ryba na obiad, Ryba w pomidorach, Ryba w sosie, Ryba z piekarnika, Sos pomidorowy