Do naczynia żaroodpornego wkładamy odciśnięte z wody filety rybne i je delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos pomidorowy. Do śmietany dodajemy koncentrat pomidorowy, bułkę tartą, tymianek, oregano i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy ze sobą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty możemy dodać troszkę mleka do rozrzedzenia.
Przygotowanym sosem smarujemy ułożoną w naczyniu żaroodpornym rybę (jak na zdjęciu poniżej).
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w opcji termoobieg. Gdy piekarnik się rozgrzeje wkładamy do niego rybę i pieczemy około 25 minut. Smacznego!
Dodatkowe informacje
264 kcal na 1 porcję upieczonej ryby.Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Dietetyczna ryba, Pieczona ryba, Ryba na obiad, Ryba w pomidorach, Ryba w sosie, Ryba z piekarnika, Sos pomidorowy