Sos pomidorowy na pizzę
Sos pomidorowy jest nieodłącznym elementem tradycyjnej pizzy i w zależności od preferencji można go modyfikować, dostosowując ilość przypraw i innych składników.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Rodzaj Sosy
Kuchnia Włoska
Porcje 1 porcja
Kalorie 400 kcal
- 500 g przecieru z pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
Przyprawy:
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
- szczypta bazylii do smaku
Ten przepis wystarczy na przygotowanie sosu na 2 pizze.
Na patelnię wlewamy oliwę i ją rozgrzewamy. Następnie przeciskamy przez praskę (ewentualnie ścieramy na drobnym oczku tarki) 2 ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż czosnek delikatnie się zarumieni.
Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, cukier i oregano).
Sos trzymamy na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając (bez przykrycia - tak by woda mogła odparowywać a sos zgęstniał). Na koniec dodajemy szczyptę bazylii.
400 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sos pomidorowy, Sosy do burgerów, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do zapiekanek