Cofnij
Sos z pomidorów do pizzy.

Sos pomidorowy na pizzę

Sos pomidorowy jest nieodłącznym elementem tradycyjnej pizzy i w zależności od preferencji można go modyfikować, dostosowując ilość przypraw i innych składników.
Czas przygotowania 10 minuty
Rodzaj Sosy
Kuchnia Włoska
Porcje 1 porcja
Kalorie 400 kcal

Składniki
  

  • 500 g przecieru z pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
  • szczypta bazylii do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Ten przepis wystarczy na przygotowanie sosu na 2 pizze.
  • Na patelnię wlewamy oliwę i ją rozgrzewamy. Następnie przeciskamy przez praskę (ewentualnie ścieramy na drobnym oczku tarki) 2 ząbki czosnku. Smażymy do momentu aż czosnek delikatnie się zarumieni.
  • Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (sól, pieprz, cukier i oregano).
  • Sos trzymamy na małym ogniu około 15 minut ciągle mieszając (bez przykrycia - tak by woda mogła odparowywać a sos zgęstniał). Na koniec dodajemy szczyptę bazylii.

Dodatkowe informacje

400 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sos pomidorowy, Sosy do burgerów, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do zapiekanek