Cofnij
Sos tatarski podany w salaterce.

Sos tatarski

Sos tatarski to świetny dodatek do wędlin i jajek. Idealnie wpasowuje się w śniadanie Wielkanocne.
Czas przygotowania 25 minuty
Rodzaj Sosy
Kuchnia Francuska
Porcje 1 porcja
Kalorie 1560 kcal

Sprzęt

  • 1 blender (jeżeli chcesz spróbować zmiksowanej wersji, jeżeli wolisz klasykę to blender nie będzie potrzebny)

Składniki
  

  • 200 g majonezu (około 4/5 szklanki)
  • 100 g marynowanych pieczarek
  • kilka łyżek posiekanych ogórków kiszonych (w trakcie dodawania sam uznasz ile ogórków będzie potrzebnych)
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki siekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
 

  • Ogórki oraz pieczarki kroimy na drobne kawałeczki i przekładamy je do miski.
  • Następnie siekamy szczypiorek oraz pietruszkę i wsypujemy do miski z ogórkami i pieczarkami.
  • W drugiej miseczce dokładnie mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i musztardę.
  • Do powstałej mieszanki dodajemy posiekane wcześniej składniki i całość dokładnie ze sobą mieszamy.
  • Dodajemy do smaku sól i pieprz.
  • Jeżeli chcesz by sos miał bardziej kremową konsystencję to możesz delikatnie zblendować otrzymany sos.

Dodatkowe informacje

1560 kcal w całej porcji przygotowanego sosu.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Sosy do burgerów, Sosy do jajek, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy do sałatek, Sosy na Wielkanoc