Cofnij
Wakacyjne ciasto na pysznym biszkopcie z truskawkami i galaretką.

Szybkie ciasto z truskawkami

Prosty i szybki przepis na wakacyjne ciasto w skład którego wchodzą: pyszny biszkopt, masa mascarpone, truskawki i galaretka.
Czas przygotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Ciasta i desery
Kuchnia Polska
Porcje 24 porcje
Kalorie 230 kcal

Sprzęt

  • 1 mixer
  • 1 forma do pieczenia 35x25x7 cm

Składniki
  

Składniki na biszkopt:

  • 5 szt. jajek
  • 220 g cukru (1 szklanka)
  • 120 g mąki tortowej (3/4 szklanki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 60 ml wody (1/4 szklanki)

Składniki na galaretkę z truskawkami:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400-500 g truskawek
  • 800 ml wrzątku

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie biszkoptu:

  • Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Miksujemy białka razem ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej piany.
  • Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier.
  • Następnie zmniejszamy obroty miksera na minimum i dodajemy stopniowo żółtka.
  • Na sam koniec małymi porcjami dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy.
  • Całość wykładamy do formy do pieczenia (rozmiar 35x25x7 cm).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni i wkładamy do niego przygotowane ciasto na biszkopt. Pieczemy około 30-35 minut.

Przygotowanie galaretki:

  • Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie odkładamy do ostudzenia i wkładamy do lodówki aż zacznie delikatnie tężeć. UWAGA! trzeba sprawdzać co jakiś czas stan galaretki żeby nam się całkiem nie zastygła w lodówce.

Przygotowanie masy mascarpone i układanie kolejnych warstw:

  • Przygotowanie masy rozpoczynamy od zalania żelatyny podgrzaną wodą. Mieszamy ją do roztopienia i pozostawiamy chwilę do napęcznienia.
  • Serek mascarpone miksujemy razem ze śmietanką. Do otrzymanego kremu dodajemy cukier puder (przesiewamy) i powoli wlewamy ostudzoną żelatynę. Całość mieszamy.
  • Powstały krem wykładamy na ostudzony biszkopt i układamy równomiernie truskawki.
  • Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Gotowe!

Dodatkowe informacje

230 kcal na 1 porcje.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Ciasto do kawy, Ciasto na wakacje, Ciasto z owocami, Domowe ciasto, Tradycyjne ciasto