Cofnij

Zupa pieczarkowa

Smaczna i zdrowa zupa, którą bez problemu samodzielnie przyrządzisz
Czas całkowity 1 godzina
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
Porcje 4
Kalorie 250 kcal

Składniki
  

  • 600 g pieczarek
  • 70 ml gęstej śmietany (18%)
  • 1/4 szt. selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 szt. cebuli
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 20 g masła
  • 1 natka pietruszki

Bulion warzywny - możesz zamienić na 2 kostki rosołowe

  • 1 szt. marchewki
  • 1/4 szt. selera
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 liście kapusty
  • 1/2 szt. pora
  • 1 szt. małej cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,2 l wody

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie bulionu warzywnego

  • Możesz skorzystać z dwóch kostek rosołowych, które rozpuścisz w 1,2 l wody.
    Możesz także samodzielnie w prosty sposób przygotować bulion:
    Pokrój warzywa wymienione w składnikach do przygotowania bulionu na drobne kawałki i 1,5l wody. Dodaj wszystkie wymienione przyprawy i gotuj przez ok. godzinę.

Przygotowanie zupy pieczarkowej

  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, podsmażamy je na maśle, a następnie przenosimy do miseczki.
    Marchewkę, pietruszkę i seler drobno kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy, a ziemniaki obieramy i kroimy na grube kostki.
    W garnku o solidnym dnie (tym samym, na którym smażyliśmy pieczarki) rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem (przepis na bulion znajduje się tutaj).
    Gotujemy przez około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki i gotujemy przez kolejne 15 minut.
  • Odłóż niewielką ilość zupy do oddzielnej miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie wlej zawartość miseczki do głównej zupy i delikatnie wymieszaj. Tym sposobem zapobiegniesz śmietanie zważeniu się w zupie.
  • Podajemy z posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz, możesz dodać również makaron.