Zupa pieczarkowa
Smaczna i zdrowa zupa, którą bez problemu samodzielnie przyrządzisz
Czas całkowity 1 godzina godz.
Rodzaj Zupy
Kuchnia Polska
- 600 g pieczarek
- 70 ml gęstej śmietany (18%)
- 1/4 szt. selera
- 4 duże ziemniaki
- 1 szt. cebuli
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 20 g masła
- 1 natka pietruszki
Bulion warzywny - możesz zamienić na 2 kostki rosołowe
- 1 szt. marchewki
- 1/4 szt. selera
- 1 szt. pietruszki
- 2 liście kapusty
- 1/2 szt. pora
- 1 szt. małej cebuli
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1,2 l wody
Przygotowanie bulionu warzywnego
Możesz skorzystać z dwóch kostek rosołowych, które rozpuścisz w 1,2 l wody.Możesz także samodzielnie w prosty sposób przygotować bulion:Pokrój warzywa wymienione w składnikach do przygotowania bulionu na drobne kawałki i 1,5l wody. Dodaj wszystkie wymienione przyprawy i gotuj przez ok. godzinę.
Przygotowanie zupy pieczarkowej
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki, podsmażamy je na maśle, a następnie przenosimy do miseczki.Marchewkę, pietruszkę i seler drobno kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy, a ziemniaki obieramy i kroimy na grube kostki.W garnku o solidnym dnie (tym samym, na którym smażyliśmy pieczarki) rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, a po chwili dodajemy pokrojone warzywa. Całość zalewamy bulionem (przepis na bulion znajduje się tutaj).Gotujemy przez około 20 minut, a następnie dodajemy pieczarki i gotujemy przez kolejne 15 minut. Odłóż niewielką ilość zupy do oddzielnej miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie wlej zawartość miseczki do głównej zupy i delikatnie wymieszaj. Tym sposobem zapobiegniesz śmietanie zważeniu się w zupie.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki, a jeśli lubisz, możesz dodać również makaron.