Sos czosnkowy jest często podawany jako dip do warzyw, takich jak grillowane ziemniaczki, marchewki, seler czy ogórki. Może być również używany jako sos do grillowanych potraw np. grillowane skrzydełka z kurczaka, sałatek, kanapek, pizzy, kurczaka, frytek czy innych potraw, które wymagają dodatkowego smaku czosnkowego.
2ząbkiczosnku (sos będzie średniej ostrości, jeżeli chcesz mniej lub bardziej ostry sos to zmień ilość czosnku)
półszklanki (125 ml)jogurtu naturalnego lub śmietany (12%)
półszklanki (125 ml)majonezu
szczyptapieprzui soli do smaku
szczyptacukrudo smaku
troszkęnatkipietruszki
Opcjonalnie:
1łyżeczkasoku z cytryny lub limonki (możesz także pominąć ten składnik)
Sposób przygotowania
Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i wrzucamy do miseczki.
Następnie dodajemy jogurt naturalny (lub śmietanę) oraz majonez i sok z cytryny (lub limonki).
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Na sam koniec dodajemy do smaku sól, pieprz i cukier. Odstawiamy na kilka minut, sprawdzamy smak i jeżeli potrzeba to jeszcze delikatnie doprawiamy.
Dodajemy natkę pietruszki i sos mamy gotowy.
Dodatkowe informacje
800 kcal w całej porcji przygotowanego sosu czosnkowego.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Czosnek, Sosy do burgerów, Sosy do kanapek, Sosy do mięsa, Sosy do pizzy, Sosy do sałatek, Sosy do zapiekanek