Cofnij
Ziemniaki z piekarnika idealne do grilla.

Ziemniaki pieczone w piekarniku

Ziemniaki pieczone w piekarniku to pyszna i prosta potrawa, która stanowi świetny dodatek do wielu dań i cieszy się dużą popularnością dzięki swojemu smakowi i chrupiącej skórce.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 55 minuty
Czas całkowity 1 godzina 5 minuty
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 308 kcal

Sprzęt

  • naczynie żaroodporne do pieczenia lub blaszka

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 60 g masła
  • płaska łyżeczka wegety
  • płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • szczypta przyprawy czosnku granulowanego

Sposób przygotowania
 

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jak na zdjęciu poniżej).
  • Na patelni roztapiamy masło i odczekujemy chwilkę aż delikatnie ostygnie.
  • Na roztopione masło wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy przyprawy - wegetę, przyprawę do ziemniaków i szczyptę granulowanego czosnku. (opcjonalnie możemy też poeksperymentować dodając np. słodką lub ostrą paprykę itp.)
  • Całość dokładnie mieszamy tak by ziemniaki były obtoczone w maśle i przyprawach i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub wykładamy na blaszkę i papier do pieczenia. Ja wolę to robić w naczyniu ponieważ masełko które jest na ziemniakach spływa na dół naczynia i ziemniaki bardziej przechodzą jego aromatem.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w opcji termoobieg.
  • Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie z ziemniakami i pieczemy około 50-55 minut co jakiś czas sprawdzając czy są już miękkie.
  • Do upieczonych ziemniaków polecamy sos czosnkowy jako dip. Smacznego!

Dodatkowe informacje

308 kcal w 1 porcji.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Danie z ziemniaków, Grillowane ziemniaczki, Pieczone ziemniaki