Ziemniaki pieczone w piekarniku
Ziemniaki pieczone w piekarniku to pyszna i prosta potrawa, która stanowi świetny dodatek do wielu dań i cieszy się dużą popularnością dzięki swojemu smakowi i chrupiącej skórce.
Czas przygotowania 10 minuty min.
Czas gotowania 55 minuty min.
Czas całkowity 1 godzina godz. 5 minuty min.
Rodzaj Dania główne
Kuchnia Kuchnia zdrowej żywności
Porcje 4 porcje
Kalorie 308 kcal
- 1 kg ziemniaków
- 60 g masła
- płaska łyżeczka wegety
- płaska łyżeczka przyprawy do ziemniaków
- szczypta przyprawy czosnku granulowanego
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (jak na zdjęciu poniżej).
Na patelni roztapiamy masło i odczekujemy chwilkę aż delikatnie ostygnie.
Na roztopione masło wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy przyprawy - wegetę, przyprawę do ziemniaków i szczyptę granulowanego czosnku. (opcjonalnie możemy też poeksperymentować dodając np. słodką lub ostrą paprykę itp.)
Całość dokładnie mieszamy tak by ziemniaki były obtoczone w maśle i przyprawach i przekładamy je do naczynia żaroodpornego lub wykładamy na blaszkę i papier do pieczenia. Ja wolę to robić w naczyniu ponieważ masełko które jest na ziemniakach spływa na dół naczynia i ziemniaki bardziej przechodzą jego aromatem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w opcji termoobieg.
Do nagrzanego piekarnika wkładamy naczynie z ziemniakami i pieczemy około 50-55 minut co jakiś czas sprawdzając czy są już miękkie.
Do upieczonych ziemniaków polecamy sos czosnkowy jako dip. Smacznego!
308 kcal w 1 porcji.
Wartość kaloryczna została obliczona na podstawie składników użytych w przepisie. Jest to jedynie orientacyjna ilość kalorii, uwzględniająca konkretne produkty użyte w przepisie.
Słowo kluczowe Danie z ziemniaków, Grillowane ziemniaczki, Pieczone ziemniaki