
Zupa rybna
Składniki
- 600 g filetów z ryb
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 1 szt. marchewki
- 1 szt. pora
- 1 szt. pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- mleko do namoczenia ryby
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 4 plasterki cytryny
Przyprawy:
- 2-3 szt. liści laurowych
- posiekana natka pietruszki
- 4-5 szt. ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
- 1 szczypta suszonego czosnku
Sposób przygotowania
- Przepis na zupę rybną rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Myjemy i obieramy marchewkę oraz pietruszkę po czym ścieramy je na grubym oczku tarki. Cebulę kroimy w kostkę a pora w cienkie paski.
- Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy cebulę do momentu aż się zacznie szklić. Następnie dodajemy pokrojonego pora i smażymy jeszcze kilka minut, po czym dodajemy startą marchewkę i pietruszkę.
- W większym garnku gotujemy bulion i dodajemy do niego podsmażone warzywa wraz z wszystkimi przyprawami. Po chwili dodajemy też koncentrat pomidorowy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze 10-15 minut do momentu aż warzywa staną się miękkie.
- Filety rybne przeglądamy czy nie mają ości i jeżeli tak to je usuwamy. Następnie je opłukujemy, kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem.
- Na patelni ponownie roztapiamy masło. Kostki filetów rybnych obtaczamy w mące i obsmażamy na roztopionym maśle.
- Gdy warzywa gotujące się w bulionie będą już miękkie dodajemy do całości podsmażone filety rybne i gotujemy jeszcze około 5 minut. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Gotową zupę podajemy z plasterkiem cytryny posypaną świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Dodatkowe informacje
Jak podawać zupę rybną?
Podawanie zupy rybnej może być dostosowane do twoich osobistych preferencji i stylu serwowania potraw. Oto kilka sugestii, jak można podać zupę rybną w atrakcyjny i smakowity sposób:
Zupa rybna jest zazwyczaj podawana w miseczkach lub głębokich talerzach. To pozwala gościom na łatwe i wygodne spożycie zupy.
Zupa rybna świetnie komponuje się z dodatkiem grzanek lub krążków chleba. Możesz podać je obok zupy lub zanurzyć w niej. Grzanki mogą być delikatnie zapieczone z odrobiną masła i przypraw, aby dodać smaku.
Świeże zioła, takie jak koper, pietruszka czy szczypiorek, mogą być posypane na wierzchu zupy, aby dodać aromatu i koloru. Możesz również dodać plasterek cytryny lub limonki, aby podkreślić smak zupy.
Jeśli zupa zawiera różne gatunki ryb i owoce morza, możesz dodać kilka gotowanych kawałków owoców morza na wierzch zupy jako dekorację i smaczny dodatek.
Dobierz elementy podania tak, aby ładnie komponowały się z wyglądem zupy i dostarczały zróżnicowanego doświadczenia podczas jedzenia.
Pamiętaj, że sposób podania zależy od twojej kreatywności i gustu. Najważniejsze jest, aby prezentacja podkreślała smak i aromat zupy rybnej oraz sprawiała, że jedzenie staje się przyjemnością dla zmysłów.