Tortilla to rodzaj płaskiego, cienkiego placka, który jest charakterystyczny dla kuchni meksykańskiej i innych kuchni latynoamerykańskich. Jest to wszechstronny składnik, który może być wykorzystywany do różnorodnych dań i przekąsek. Mogą być spożywane na ciepło lub zimno, nadziewane różnymi składnikami, takimi jak mięso, warzywa, ser, guacamole czy salsas. Tortille są dostępne w sklepach spożywczych jednak ich samodzielne przygotowanie nie jest trudne, a pozwala czerpać jeszcze większą przyjemność z jedzenia.

Tortilla
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 200 ml wrzącej wody
- 3 g soli
Sposób przygotowania
- Rozpuść masło na patelni, następnie przelej je do miski. Wsyp do niej również mąkę i sól. Wszystko zalej wrzątkiem.
- Wymieszaj całość. Gdy temperatura ostygnie zacznij ugniatać ręcznie.
- Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Po tym okresie możesz podzielić ciasto na dwanaście równych porcji. Ja rozciskam kulę ciasta dłonią, tworząc cienki wałek, a następnie kroję ciasto w stylu domowych kopytek. Otrzymasz kawałki o wielkości orzecha włoskiego.
- Lekko zwilż czystą ściereczkę kuchenną na całej powierzchni, aby stała się wilgotna. Złóż ściereczkę na pół. Rozłóż na ściereczce kawałki ciasta. Aby utrzymać wilgotność, umieść kawałki ciasta pod wilgotną, bawełnianą ściereczką.
- Rozgrzej suchą patelnię na dużym ogniu. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na desce lub stolnicy (bez podsypywania mąką). Staraj się wywałkować kawałek ciasta jak najcieniej możliwe.
- Ostrożnie, trzymając palcami z obu stron, przenieś placka na rozgrzaną patelnię. Pozostaw na niej przez 20 sekund z każdej strony, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na powierzchni.
- W międzyczasie przygotuj kolejny placek. Umieszczaj gotowe placki jeden na drugim, oddzielając je wilgotną ściereczką. Jeżeli chcesz, aby cienkie placki były lekko zrumienione, zmniejsz moc palnika, jeśli zaczynają się zbyt mocno rumienić.
- Przechowuj placki z tortilli pod ściereczką, aż całkowicie ostygną. Jeśli nie planujesz ich spożycia natychmiast, umieść je w worku strunowym lub owin folią spożywczą.
Co można przygotować z tortilli?
Taco: Najbardziej klasyczne wykorzystanie tortilli to przygotowanie taco. Nadziań tortillę mięsem (np. wołowiną, kurczakiem, mięsem mielonym), warzywami, sosem i serem, a następnie zwiń ją w charakterystyczną formę.
Burrito: Duża tortilla może posłużyć jako opakowanie na burrito. Wypełnij ją ryżem, fasolą, mięsem, warzywami, serem i sosem, a następnie zawiń w zwartą rolkę.
Quesadilla: To danie składa się z dwóch tortilli, między którymi jest umieszczony ser i inne nadzienie (np. szynka, kurczak, warzywa). Całość jest smażona na patelni, aż ser się roztopi.
Enchilada: Tortillę można napełnić mięsem, serem, warzywami lub innymi składnikami, a następnie zrolować ją i polewać sosem pomidorowym lub innym sosem, a na koniec posypać serem.
Tostada: Wytrawne tortille można usmażyć lub upiec, a następnie ułożyć na nich różne składniki, takie jak fasola, mięso, warzywa, sałata, ser i sos.
Fajitas: Pokrojone warzywa i mięso podsmażane na patelni można podać razem z tortillami, aby każdy mógł sobie przygotować swoje fajitas.
Wrapy: Tortille świetnie nadają się do przygotowania różnych wrapów, gdzie jako nadzienie możesz użyć różnych składników, od mięsa i warzyw po hummus i sałatę.
Desery: Tortille można także wykorzystać do przygotowywania deserów, np. nadziewając je kremem czekoladowym, owocami, bitą śmietaną i innymi słodkimi dodatkami.
Nachos: Tortille można pokroić na trójkątne kawałki, upiec w piekarniku i podawać jako nachos z sosem serowym, guacamole czy salsą.
Sałatki w kształcie miseczek: Rozwałkowane i uformowane tortille można upiec na odwróconej formie do muffinek, tworząc małe “miseczki” do podawania sałatek lub innych nadzień.
Dlaczego warto samemu przygotować tortillę?
Tortilla przygotowana w domu ma świeży smak, który często jest trudny do osiągnięcia w sklepowych produktach. Masz kontrolę nad jakością składników i możesz dostosować smak do swoich upodobań. Przygotowując tortillę samodzielnie, unikasz dodatków chemicznych i konserwantów, które często można znaleźć w sklepowych produktach.
Możesz dostosować rozmiar i grubość tortilli do swoich potrzeb i preferencji, tworząc idealne opakowanie na różne nadzienia. Przygotowanie tortilli to świetny sposób na rozwijanie umiejętności kulinarnej, szczególnie jeśli nie miałeś wcześniej doświadczenia w pieczeniu placków czy ciast.
Przygotowując tortillę w domu, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami mąki (pszennej, kukurydzianej, pełnoziarnistej) oraz dodatkami (np. zioła, przyprawy), aby uzyskać unikalne smaki.