Grillowana karkówka z ziemniakami to popularne danie grillowe, które jest uwielbiane na całym świecie. Kluczowym elementem tego dania jest marynata. Może zawierać różne składniki, takie jak czosnek, cebula, oregano, rozmaryn, paprykę, sól, pieprz, a także sok z cytryny lub octu balsamicznego. W naszym przepisie dodamy jeszcze miód, który nada słodkości i kilka innych składników. Marynowanie mięsa i ziemniaków przez kilka godzin lub nawet przez noc pozwala na wchłonięcie smaku i aromatu.
Czas grillowania zależy od grubości kawałków mięsa oraz preferencji smakowych. Podczas grillowania mięso należy często obracać, aby równomiernie się wszystko upiekło.
Grillowaną karkówkę z ziemniakami często podaje się na talerzu lub na desce do krojenia, często z dodatkami, takimi jak sałatki, sosy lub dipy.
To danie jest popularne podczas letnich spotkań i imprez na świeżym powietrzu, ponieważ grillowanie nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jest również proste do przygotowania i dostosowania do własnych preferencji smakowych.

Grillowana karkówka z ziemniakami
Składniki
- 500 g karkówki
- 500 g ziemniaków
Składniki na marynatę do karkówki:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do karkówki
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka wegety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowując nasze danie jedną z najważniejszych rzeczy jest dobre zamarynowanie mięsa. Robimy to następująco:
- Do miseczki dodajemy wszystkie składniki na marynatę i dokładnie je ze sobą mieszamy (czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnym oczku tarka).
- Karkówkę kroimy w plastry o grubości około 1 cm.
- Do miski wkładamy karkówkę i zalewamy marynatą dokładnie ją mieszając aby cała się równomiernie obtoczyła. Jeżeli marynata będzie zbyt gęsta możemy dodać minimalnie wody.
- Zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na kilka godzin aby przeszło smakiem marynaty.
- Podczas grillowania należy przewracać mięso co chwilę i sprawdzać jego stan aby było dobrze upieczone i żeby się nie spaliło 😉
- Karkówkę z grilla podajemy z ziemniaczkami. Jeżeli zamiast tradycyjnej wersji gotowanej wolicie zrobić je grillowane do przepis na ziemniaczki z grilla znajdziecie TUTAJ. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Grillowaną karkówkę z ziemniakami możesz podać w sposób, który zadowoli twoich gości i stworzy atrakcyjne danie. Oto kilka pomysłów, jak to zrobić:
Na talerzu:
- Umieść grillowaną karkówkę na talerzu.
- Obok mięsa ułóż gotowane lub grillowane ziemniaki.
- Dodaj kolorowy bukiet sałaty lub innych warzyw, aby danie było bardziej atrakcyjne wizualnie.
- Możesz również dodać ulubiony sos lub dip, np. czosnkowy, majonez czy sos BBQ.
Na desce do krojenia:
- Jeśli chcesz nadać daniu bardziej rustykalny wygląd, możesz podać je na desce do krojenia.
- Ułóż pokrojoną karkówkę i ziemniaki na desce.
- Dodaj świeże zioła, np. rozmaryn lub tymianek, do dekoracji.
- Dostarcz noże i widelce, aby goście mogli sobie kroić mięso i ziemniaki według własnych preferencji.
Na jednym talerzu, ale osobno:
- Jeśli wolisz, aby mięso i ziemniaki były podane osobno, możesz użyć dużego talerza lub dwóch oddzielnych talerzy.
- Na jednym talerzu ułóż grillowaną karkówkę.
- Na drugim talerzu umieść grillowane ziemniaki.
Pamiętaj o estetyce i staranności podczas układania potrawy. Dbanie o odpowiednie dekoracje i kolory może uczynić danie bardziej apetycznym.