Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi to pyszne i aromatyczne ciasto, które łączy w sobie smak piernika z intensywnym smakiem czekolady. Jest to wariacja tradycyjnego piernika, w której dodatkowo używa się kakao lub gorzkiej czekolady, aby uzyskać bogatszy i bardziej intensywny smak.

Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi
Składniki
Składniki na ciasto
- 140 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
- 2 szt. jajka
- 200 ml mleka
- 360 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 g cynamonu
- 3 łyżki kakao
- 3 płaskie łyżki miodu
- 100 g czekolady mlecznej
- 4 łyżeczki powideł (np. śliwkowych)
Składniki na polewę
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
Przygotowanie piernika
- Przed rozpoczęciem przygotowania ciasta należy zadbać o to aby wszystkie składniki miały taką samą (pokojową) temperaturę. Aby tak się stało najlepiej wyjąć wszystkie składniki z lodówki około 2h wcześniej.
- Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia w garnku masła - robimy to na bardzo małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie cały czas mieszając dodajemy pokruszoną czekoladę, kakao, powidła śliwkowe, miód, cynamon i przyprawę do piernika. Nie dopuszczając do wrzenia cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji po czym zdejmujemy z ognia. Odczekujemy chwilę i dodajemy mleko dokładnie mieszając.
- Otrzymaną masę odkładamy na bok i chwilę odczekujemy aż masa delikatnie przestygnie. W tym czasie w osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka. Gdy masa będzie już ostygnięta dodajemy do niej roztrzepane jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do momentu aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
- Do pieczenia używamy formy o wymiarach np. około 26,5 x 12 x 8 cm.
- Otrzymane ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie polewy
- Śmietankę podgrzewamy w rondelku i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do momentu aż składniki się rozpuszczą i utworzą jednolitą masę.
Połączenie piernika z polewą
- Po ostygnięciu piernika polewamy go przygotowaną polewą czekoladową.
Dodatkowe informacje
Piernik czekoladowy i jego wartości odżywcze
Piernik czekoladowy, choć jest słodki, może być spożywany w umiarkowanych ilościach jako urozmaicenie diety. Zapewnia on energię w postaci węglowodanów i dostarcza pewnych składników odżywczych, takich jak żelazo i błonnik z mąki oraz przeciwutleniacze z czekolady.
Kasia Przybylska, Dietetyk.
Dlaczego warto spróbować piernika czekoladowego z powidłami śliwkowymi?
Smak i przyjemność: Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi to pyszne ciasto, które dostarcza przyjemności podczas spożywania. Kombinacja intensywnego smaku czekolady, aromatycznych przypraw i wilgotnej konsystencji piernika sprawia, że jest to rozkoszna i satysfakcjonująca przekąska.
Świąteczna tradycja: Piernik czekoladowy z powidłami śliwkowymi jest często kojarzony z okresem świąt Bożego Narodzenia i stanowi ważny element tradycji świątecznych w wielu kulturach. Spożywanie piernika w tym czasie może wprowadzić świąteczny nastrój i przypomnieć o rodzinnych tradycjach.
- Przyjemność dla zmysłów: Spożywanie piernika czekoladowego z powidłami śliwkowymi może być również doświadczeniem zmysłowym. Aromat piernika i czekolady, ich tekstura w ustach i wizualny wygląd, szczególnie z ozdobami i dekoracjami, mogą dodatkowo stymulować zmysły i sprawiać przyjemność.