Każdy z nas uwielbia gofry, ale nie każdy miał okazję spróbować ich w czekoladowym wydaniu! Dzięki zastosowaniu w przepisie kakao, nadamy im ciekawy czekoladowy posmak a także intensywny ciemny kolor! Ten przepis na gofry nie tylko świetnie smakuje ale również wzbudza ciekawość i daje wiele możliwości do dekoracji.

Czekoladowe gofry
Sprzęt
- Gofrownica
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 70 g oleju roślinnego
- 2 szt. jajek
- 30 g cukru
- 15 g kakao
- 5 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
- Połącz ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Możesz do tego użyć miksera. Rozgrzewaj gofrownicę.
- Przelej ciasto na rozgrzaną gofrownicę. Czas pieczenia będzie zależał od mocy gofrownicy. Podglądaj na bieżąco czy gofry są już zarumienione. Przeważnie powinno to zająć około 3-5 minut.
- Po upieczeniu najlepiej odłożyć na powierzchnię, która zapewnia przelot powietrza od dołu i góry (np tacke grillową z mikrofali) - dzięki temu gofry będą chrupiące i nie opadną.
- Dodaj ulubione składniki na wierzch gofra i delektuj się smakiem!
Dodatkowe informacje
Co dodać do czekoladowych gofrów?
Przepis może być nie lada gratką dla miłośników czekolady. Jeżeli gofry są nadal dla Ciebie “zbyt mało” czekoladowe możesz zastosować specjalną polewę.
Czekoladowe gofry szczególnie ładnie prezentują się z białymi dodatkami. Bita śmietana lub cukier puder świetnie będzie kontrastował się z czekoladowym kolorem gofra.
Pamiętaj jednak, że gofry w czekoladowej wersji są prawdziwą bombą kaloryczną dlatego warto wybierać mniej kaloryczne dodatki. Szczególnie dobrze będą się komponować owoce, które oprócz ładnego prezentowania deseru, zapewnią przełamanie słodkiego smaku wafla.