Kto z nas nie uwielbia smaku gofrów popularnych w turystycznych miejscowościach. Przeważnie gofry, które kupujemy w różnych budkach wyróżniają się swoją puszystością oraz smakiem, dzięki czemu są one pyszne nawet bez żadnych dodatków. Jeżeli marzycie o przyrządzeniu równie wyśmienitych gofrów we własnym domu to skorzystajcie z naszego przepisu!

Puszyste i chrupiące gofry
Sprzęt
- Gofrownica
Składniki
- 370 g mąki pszennej
- 370 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 szt. jajka
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól mieszamy przy pomocy miksera lub ręcznie. Ważne aby powstała jednolita masa, bez grudek.
- Do przygotowanej masy dokładamy ubitą pianę. Wszystko razem miksujemy. Rozgrzewamy gofrownicę.
- Pieczemy gofry do momentu aż będą rumiane. Można przewracać gofry na drugą stronę podczas pieczenia. Czas pieczenia jest uzależniony od mocy oraz rodzaju gofrownicy.
Dodatkowe informacje
Z czym podawać gofry?
To z czym podamy gofry zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni oraz od tego jak bardzo kaloryczne mają one być. Najpopularniejszym wariantem jest serwowanie gofrów z cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Dla wielu osób stanowi to jednak jedynie podstawę gofra, do której dodają owoce lub różnego rodzaju sosy owocowe lub czekoladowe.
Jeżeli szukamy zdrowych dodatków, to oprócz wyżej wymienionych owoców warto wziąć pod uwagę jogurty – szczególnie te gęste i z dużą zawartością białka. Świetnym rozwiązaniem będą tutaj Skyry.
Jeżeli chcemy zaskoczyć formą podania gofra, można dodatkowo pokruszyć na wierzch ciastka (szczególnie dobrze prezentują się ciastka Oreo) lub dodać M&M’s czy tak zwaną posypkę używaną przeważnie do tortów.
Kiedy serwować gofry?
Dzięki temu, że sami możemy zapanować nad kalorycznością gofra, poprzez dobieranie odpowiednich dodatków – możemy zaplanować jego spożycie jako dowolną formę posiłku. Jeżeli planujemy gofry na śniadanie wówczas możemy zaserwować sobie nieco większą porcję dodatków. Wiele osób nie lubi jeść śniadań, dlatego gofry mogą być świetnym rozwiązaniem na zapewnienie odpowiedniej dawki kalorii z samego rana. Najlepiej wybrać jako dodatek do nich jogurt oraz owoce, dzięki czemu zapewnimy odpowiednią podaż białka i węglowodanów.
Gofry mogą być także doskonałą przekąską w trakcie dnia. Mogą być zdrowym zastępstwem dla słodyczy czy deseru spożywanego w ciągu dnia – zwłaszcza jeśli wkomponujemy do niego owoce.
Jeżeli zdecydujemy się na zjedzenie gofrów na kolację, pamiętajmy aby odpuścić sobie tłuste dodatki. Bita śmietana czy czekolada będzie ciężkostrawna na noc i lepiej wybrać lżejsze dodatki.