Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to wariacja klasycznego spaghetti w którym makaron został zastąpiony fasolką szparagową. Głównym składnikiem tego dania jest wspomniana wcześniej fasolka podana z podsmażonym mięsem mielonym, którego smak wzbogacony jest koncentratem pomidorowym i różnymi przyprawami. Wersja ta jest bardziej dietetyczna i zawiera mniej kalorii niż w przypadku tradycyjnego spaghetti.

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym
Składniki
- 1 kg fasolki szparagowej żółtej
- 400 g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 40 g masła
- 80 g koncentratu pomidorowego (30%)
- 30 g śmietany 18%
- 70 g żółtego sera (w kawałku)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka wegety
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka bazylii
Sposób przygotowania
- Fasolkę szparagową opłukać pod bieżącą wodą, obciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie do momentu aż będzie miękka.
- Na patelni roztapiamy masło i smażymy na niej poszatkowaną cebulkę posypując ją granulowanym czosnkiem.
- Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso mielone wraz z przyprawą do mięsa mielonego, wegetą i słodką papryką. Całość mieszamy i smażymy razem aż mięso się zarumieni.
- W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (łyżeczka bazylii i oregano).
- Gdy mięso będzie już lekko przypieczone dodajemy do niego mieszankę śmietany, koncentratu pomidorowego, bazylii i oregano, całość dokładnie mieszając. Dusimy razem około 10 minut.
- Ser żółty ścieramy na drobnej tarce.
- Danie podajemy zaczynając od fasolki którą układamy na dole talerza. Następnie posypujemy ją przygotowanym mięsem i na sam koniec posypujemy startym serem.
Dodatkowe informacje
Kilka słów o fasolce szparagowej i powyższym daniu:
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym w sosie pomidorowym to smaczne danie, które łączy ze sobą warzywo, mięso mielone i aromatyczny sos pomidorowy.
Fasolka szparagowa to popularne warzywo z rodziny strączkowych. Jest źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę C, witaminę K, witaminę A, kwas foliowy, a także w mniejszych ilościach witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, kwas pantotenowy). Wśród minerałów, w które bogata jest fasolka szparagowa wymienić można wapń, mangan, fosfor, żelazo, magnez, potas i fluor.
Istnieje wiele wariantów tego dania, które mogą różnić się dodatkowymi składnikami i przyprawami. Niektóre przepisy dodają do sosu pomidorowego dodatkowe warzywa, takie jak marchewka, papryka czy seler. Inne warianty mogą zawierać również dodatki, takie jak kukurydza, fasola czy ryż.
Spróbuj także jednej z klasycznych wersji spaghetti:
Spaghetti carbonara z boczkiem i zdrowym szpinakiemRurki makaronowe z mięsem mielonym