Rurki makaronowe z mięsem mielonym to wariacja klasycznego spaghetti które jest podawane z długim makaronem. W przepisie tym zastąpiono wykorzystywany w tradycyjnym spaghetti długi makaron na krótkie rurki (lub pióra) makaronowe. Smak pozostaje ten sam jednak podanie oraz samo spożywanie tego dania może być bardziej eleganckie oraz wygodniejsze.

Rurki makaronowe z mięsem mielonym
Składniki
- 400 g makaronu (rurki lub pióra)
- 400 g mięsa mielonego
- 40 g masła
- 1 duża cebula
- 30 g śmietany 18%
- 80 g koncentratu pomidorowego (30%)
- 70 g żółtego sera (w kawałku)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka wegety
Sposób przygotowania
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy poszatkowaną cebulkę posypując ją granulowanym czosnkiem (zamiast czosnku w proszku można też użyć 2 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę lub startego na drobnej tarce).
- Gdy cebulka się już lekko podsmaży i nabierze złocistego koloru dodajemy mięso mielone wraz z następującymi przyprawami: do mięsa mielonego, wegetę i słodką paprykę. Całość mieszamy i smażymy razem do momentu aż mięso się zarumieni.
- W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, koncentrat pomidorowy i przyprawy (łyżeczka oregano oraz bazylii).
- Gdy mięso będzie już lekko zarumienione dodajemy do niego przygotowaną w miseczce mieszankę śmietany, koncentratu pomidorowego, oregano i bazylii, całość dokładnie mieszając. Dusimy razem około 10 minut.
- Na drobnym oczku tarki ścieramy ser żółty.
- Podanie dania rozpoczynamy od nałożenia na talerz/misę makaronu, następnie przykładamy go przygotowanym sosem z mięsa mielonego i na koniec posypujemy startym serem.
Dodatkowe informacje
Kilka słów o powyższym daniu:
Rurki makaronowe z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to danie bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, węglowodany, witaminy i minerały.
Kilka innych propozycji serwowania rurek makaronowych z mięsem mielonym:
Rurki makaronowe z mięsem mielonym to pyszne danie, które można podać na wiele różnych sposobów. Oto kilka pomysłów, jak podawać rurki makaronowe z mięsem mielonym:
Zapiekane rurki makaronowe: Gotuj rurki makaronowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, usmaż mięso mielone na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku. Następnie wymieszaj mięso z sosem pomidorowym lub beszamelowym. Napełnij rurki makaronowe mieszaniną mięsa i sosu, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Posyp całość startym serem, a potem piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż ser się rozpuści i nabierze złocistego koloru.
Rurki makaronowe w sosie mięsnym: Gotuj rurki makaronowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, usmaż mięso mielone na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodaj do mięsa passatę pomidorową lub krojone pomidory, przyprawy (np. sól, pieprz, oregano, bazylia) i gotuj sos na wolnym ogniu przez kilka minut. Napełnij rurki makaronowe sosem mięsnym i podawaj z posypanym startym serem.
Rurki makaronowe z mięsem mielonym i warzywami: Gotuj rurki makaronowe zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W międzyczasie, usmaż mięso mielone na patelni z dodatkiem cebuli i czosnku. Dodaj do mięsa pokrojone warzywa, takie jak papryka, marchewka czy cukinia, i smaż je przez kilka minut. Napełnij rurki makaronowe mieszanką mięsa i warzyw. Możesz podać je z sosem pomidorowym lub beszamelowym i posypać startym serem.
Pamiętaj, że możesz eksperymentować z różnymi sosami, przyprawami i dodatkami, aby dostosować smak dania do swoich preferencji. Smacznego!
Spróbuj także jednej z innych wersji spaghetti:
Spaghetti carbonara z boczkiem i zdrowym szpinakiemFasolka szparagowa z mięsem mielonym