Świetny przepis na domowy przecier pomidorowy. Ten popularny składnik można wykorzystać do wielu innych dań. Świetnie nadaje się do sosu na pizzę, sosu spaghetti, zupy pomidorowej lub innych dań w których chcemy podkreślić smak pomidorowy lub dodać nutkę tego pysznego warzywa.

Przecier pomidorowy
Składniki
- 4 kg pomidorów (najlepiej podłużne ponieważ zawierają więcej miąższu a mniej wody dzięki czemu szybciej odparujemy z nich wodę i uzyskamy gęsty sos)
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 płaska łyżka soli
Opcjonalnie:
- szczypta pieprzu do smaku
- szczypta oregano lub bazylii do smaku
Sposób przygotowania
- Z tego przepisu powinniśmy uzyskać około 2100 ml przecieru pomidorowego - warto więc przygotować słoiczki o łącznej pojemności zbliżonej do powyższych wytycznych.
- Pomidory należy obrać ze skórki. Aby nam to poszło łatwiej zalewamy pomidory wrzątkiem i zostawiamy je na chwilę w gorącej wodzie - skórka powinna nam ładnie odchodzić.
- Następnie pomidory umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu aż się rozgotują (zazwyczaj około 25-35 minut). Możemy je też delikatnie rozgnieść tłuczkiem.
- Gdy pomidory będą już rozgotowane przeciskamy je przez sito lub przecierak do innego naczynia. Na sicie powinny nam zostać resztki skórek i pestki z pomidorów.
- Otrzymany przeciśnięty przecier wlewamy z powrotem do garnka, dodajemy sól i cukier i na małym ogniu (bez przykrycia aby woda odparowywała) gotujemy jeszcze około 1h-1h 30min - aż do momentu uzyskania oczekiwanej gęstości.
- Jeżeli chcemy to pod koniec gotowania możemy dodać oregano lub bazylię.
- Jak konsystencja przecieru będzie już idealna, wrzący jeszcze przecier przelewamy do wyparzonych i suchych słoików i mocno je zakręcamy. Przecieru do słoika wlewamy tyle aby zostało około 1cm wolnej przestrzeni pod zakrętką.
- Tak przygotowany przecier powinien wytrzymać w lodówce około miesiąca.
- Aby mógł postać dłużej np. w piwnicy należy słoiki zapasteryzować. Jest kilka metod pasteryzacji np.:
- Do szerokiego garnka wlewamy wodę tak by sięgała poniżej zakrętek (około 4/5 wysokości słoików). Na dnie garnka możemy położyć ściereczkę aby słoiki się nie tłukły. Ustawiamy średnią moc palnika i doprowadzamy wodę do wrzenia. Od tego momentu gotujemy (na małym ogniu) jeszcze przez 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je i odwracamy do góry dnem na jakiś czas aby zakrętki dobrze się przyssały.
- Innym sposobem pasteryzacji jest pasteryzacja w piekarniku. Nagrzewamy go do 120 stopni i umieszczamy w nim (dopiero w momencie gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę) dobrze zakręcone słoiki, które pasteryzujemy do 25 minut. Jak sprawdzić czy już są gotowe? Zakrętka po naciśnięciu palcem powinna być wklęśnięta - nie powinna się odkształcać.
Dodatkowe informacje
Sprawdź też przepisy na inne sosy domowej roboty:
Majonez domowy
Sos czosnkowy
Sos pomidorowy
Sos żurawinowy
Sos tatarski
Tzatziki sos grecki
Sos śmietankowo-ziołowy
Co powinieneś wiedzieć o przecierze pomidorowym:
Przecier pomidorowy to gęsty sos otrzymywany z pomidorów, który jest popularnym składnikiem kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Poniżej przedstawiamy kilka informacji na temat przecieru pomidorowego:
Przecier pomidorowy jest wytwarzany poprzez obróbkę pomidorów na różne sposoby, w zależności od preferencji i tradycji danego regionu. Zazwyczaj pomidory są sparzane, obierane ze skórek, a następnie mielone lub blendowane w celu uzyskania gładkiego sosu.
Przecier pomidorowy zwykle składa się tylko z dwóch składników: pomidorów i soli. Niektóre przepisy mogą również zawierać odrobinę cukru w celu złagodzenia kwasowości pomidorów.
Przecier pomidorowy jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w różnych daniach. Jest podstawowym składnikiem sosu do pizzy, past, dań makaronowych, zup, gulaszów, sosów do mięsa i wielu innych potraw.
Przecier pomidorowy może być przechowywany w słoikach lub puszkach, co umożliwia dłuższe zachowanie świeżości. Wiele osób decyduje się również na domową produkcję przecieru pomidorowego, aby mieć kontrolę nad jakością i składem.
Przecier pomidorowy jest źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Pomidory są bogate w likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem i przypisuje się mu korzystne działanie dla zdrowia, zwłaszcza w profilaktyce niektórych chorób.