Fish and chips to klasyczne danie pochodzące z Wielkiej Brytanii, które zdobyło popularność na całym świecie. Składa się z ryby, najczęściej dorsza, obtoczonej w cieście i smażonej, oraz frytek. Danie to jest znane ze swojego chrupiącego i złocistego wyglądu oraz charakterystycznego smaku. Tradycyjnie podawane jest z sosem czosnkowym oraz cytryną, która nadaje mu charakterystyczny smak. Fish and chips jest popularnym jedzeniem na wynos i często podawane w papierowych opakowaniach. Pomimo swojej prostej natury, stanowi ikonę brytyjskiej kuchni i cieszy się międzynarodowym uznaniem.

Fish & chips (smażona panierowana ryba z frytkami)
Składniki
- 200 ml piwa
- 170 g mąki pszennej
- 2 duże kawałki ryby (np. dorsza)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sól i pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka curry do ciasta
- olej do smażenia ryby
Sposób przygotowania
- Rybę kroimy na kawałki, usuwamy ewentualne ości i doprawiamy solą i pieprzem.
- Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę curry, sól i pieprz i zalewamy powoli piwem ciągle mieszając aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i otrzymamy lejące się ciasto.
- Do osobnej miseczki (lub na deskę) wysypujemy troszkę mąki w której delikatnie obtaczamy przyprawioną rybę a następnie moczymy ją w przygotowanym cieście. Czekamy chwileczkę aż nadmiar ciasta z niej skapnie i smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż osiągnie złocisty kolor.
- Usmażoną rybę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. Warto też pamiętać o cytrynie która nadaje rybie aromatycznego smaku.
Dodatkowe informacje
Krótka historia fish and chips:
Historia fish and chips sięga XIX wieku i ma swoje korzenie w Wielkiej Brytanii. Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia tego dania.
Pierwsze wzmianki o sprzedawaniu smażonej ryby w Anglii pochodzą z połowy XIX wieku. W latach 60. XIX wieku, otwierano pierwsze stoiska z “fried fish” (smażoną rybą) w Londynie, a później zaczęto dodawać do tego frytki. Prawdopodobnie to ówcześni mieszkańcy Anglii byli pionierami łączenia smażonej ryby z frytkami.
Pierwszy sklep ze smażoną rybą znajdował się prawdopodobnie w Londynie. Później, wraz z rosnącą popularnością kolei, danie to zaczęło się rozprzestrzeniać po całej Anglii, a potem także poza granice kraju.
Podczas I wojny światowej i II wojny światowej fish and chips było jednym z niewielu dostępnych dań z uwagi na ograniczenia żywnościowe. To dodatkowo przyczyniło się do jego popularności.
Dziś fish and chips pozostaje klasycznym daniem brytyjskim, ale zyskało również międzynarodową popularność. W wielu krajach można znaleźć restauracje i stoiska uliczne serwujące tę tradycyjną potrawę.
Fish and chips najlepiej podawać na tradycyjnym papierowym podkładzie lub talerzu, aby nawiązać do charakterystycznego stylu serwowania na wynos. Danie może być uzupełnione o dodatkowe elementy, takie jak sos czosnkowy i kawałek cytryny, aby wzbogacić smak i teksturę. Ważne jest, aby zachować chrupkość ryby i frytek, co można osiągnąć poprzez odpowiednie smażenie w głębokim oleju.
Wieloletnia popularność fish and chips sprawiła, że stało się ono ulubionym daniem nie tylko w Wielkiej Brytanii, ale także na całym świecie.