Ryba z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym to wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie, które zachwyci nie tylko miłośników ryb, ale również wszystkich, którzy poszukują nowych kulinarnych doznań. To proste i szybkie w przygotowaniu danie idealne na specjalne okazje czy romantyczne kolacje. Ryba z piekarnika jest też świetnym wyborem dla ludzi liczących kalorie.

Ryba z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym.
Składniki
- 1 kg fileta z ryby (np. dorsz, miruna, panga itp.)
- 1 szczypta przyprawy zioła prowansalskie
- sól i pieprz do smaku
- 80 g śmietany
- drobno posiekana natka pietruszki (może być też suszona)
- drobno posiekana bazylia (może być też suszona - szczypta)
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Filety rybne odciskamy z wody i układamy na wcześniej przygotowanym papierze do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
- W osobnej miseczce mieszamy składniki na sos śmietankowo-ziołowy czyli śmietanę, zioła prowansalskie, bazylię i pietruszkę. Następnie dodajemy kilka kropel soku z cytryny i ponownie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Powstałym sosem smarujemy ułożoną rybę (jak na poniższych zdjęciach) i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Piekarnik ustawiamy na 190 stopni w opcji termoobieg. Rybę pieczemy około 25 minut. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Ryba z piekarnika w sosie śmietankowo-ziołowym to popularne danie kuchni europejskiej, które zyskuje dużą popularność ze względu na swoją prostotę i doskonały smak. Istnieje wiele różnych wariantów tego przepisu, zależnie od preferencji kulinarnych i dostępności składników. Jako dodatek do pieczonej ryby można podać np. pieczone ziemniaki lub ryż.
Danie to jest nie tylko smaczne, ale także estetycznie prezentuje się na talerzu, dzięki czemu jest często serwowane w restauracjach i na specjalne okazje. Jest to świetna propozycja dla miłośników zdrowych i pysznych ryb, a także dla osób szukających inspiracji kulinarnej na różne okazje.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby stanowią ważny element zrównoważonej diety. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które są korzystne dla zdrowia. Ryby są doskonałym źródłem wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Są też znakomitym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Zdrowe tłuszcze korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, wspierają zdrowie mózgu, redukują stan zapalny i mogą mieć pozytywny wpływ na nastrój.